Met deze temperaturen kan het erg verleidelijk zijn om met slippers aan achter het stuur te zitten. Als bestuurder van een vrachtwagen of bestelbus hou je misschien niet direct rekening met de risico’s en gevaren daarvan. Het rijden met slippers is gevaarlijk omdat deze achter de pedalen kunnen blijven hangen of er makkelijk van af glijden. Ruim 43% van de mensen bestuurt een auto weleens met slippers. Uit onderzoek van Independer is gebleken dat één op de acht daadwerkelijk inziet dat het rijden met slippers ongelukken kan veroorzaken. Voorkom ongelukken en boetes door goede schoenen te dragen tijdens het rijden.

Gevaar van het rijden met slippers

Independer heeft onderzoek gedaan om te beoordelen in hoeverre het echt gevaarlijk is om met slippers de auto in te stappen. Hieruit is gebleken dat 80% van de Nederlanders aangeeft dat slippers in het verkeer invloed hebben op de veiligheid. Daarnaast is naar voren gekomen dat 1 op de 8 weleens een ongeluk of bijna een ongeluk heeft gehad vanwege het rijden met slippers.

Verzekeraar niet blij met slippers achter het stuur

In Nederland staat er niet expliciet in de wet dat het rijden met slippers verboden is. Hierdoor kan je niet wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor het feit dat je met slippers achter het stuur rijdt. Wel staat in de wet dat je aansprakelijk kan worden gesteld voor ‘grove schuld’. Afhankelijk van de situatie is het dus mogelijk dat u aansprakelijk wordt gesteld bij een ongeluk wanneer er met slippers gereden wordt. Daarom adviseren wij om geen risico te nemen.

Boetes

In tegenstelling tot Nederland is het in de Europese landen Frankrijk en Spanje wel in de wet opgenomen dat er niet met slippers gereden mag worden. In Frankrijk bedraagt de boete € 90,- voor het rijden met slippers. In Spanje kan je hiervoor zelfs een boete krijgen van € 200,- wanneer je met slippers achter het stuur zit.

Ga veilig de weg op

Neem geen risico en draag altijd schoenen tijdens het rijden, ook voor korte afstanden, en zowel in Nederland als het in buitenland. Op deze manier riskeert u geen ongeval of boete en kan u nooit aansprakelijk worden gesteld voor het rijden met slippers.

Bron: Independer