Een enorme brand in je opslagloods of bedrijfspand. Daar wil je als ondernemer liever niet aan denken. Zo vinden er elk jaar in Nederland zo’n zes- à achtduizend bedrijfsbranden plaats. Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. Toch is de kans aanwezig dat dit ook bij jouw bedrijf kan gebeuren. En wat gebeurt er dan als je met zo’n calamiteit te maken krijgt?

Een brand heeft vaak grote gevolgen voor een bedrijf. Niet alleen het pand en de goederen gaan verloren, maar ook de opruimingskosten en het herstellen brengt hoge kosten met zich mee. Wat als er schade is toegebracht aan zaken van derden? En wat denk je van de omzetderving door de stilstand van je bedrijf? De vaste kosten lopen immers gewoon door. Weet je zeker dat het voortbestaan van je onderneming dan niet in gevaar komt?

Onvolledige dekking 

In de praktijk zien wij vaak dat bij bedrijven de dekking op de verzekeringspolis onvolledig of niet actueel meer is, waardoor sprake is van onderverzekering. Denk hierbij aan de bedrijfsschade-, opstal- en inventarisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de milieuschadeverzekering.

Preventie en risicobeheer

Regelmatig verschijnen er artikelen in het nieuws waarbij bedrijven failliet zijn gegaan naar aanleiding van een brand. Onderzoek van de Rabobank naar de grootste bedrijfsrisico’s becijferde een kans van ruim vijftig procent dat een bedrijf na brand binnen twee jaar failliet is. Daarom is het goed om je te realiseren wat nou precies de risico’s zijn binnen jouw bedrijf. Welke schade is een calamiteit die de voortgang van jouw bedrijf in gevaar brengt? Hoe groot is de impact van de schade? En hoe lang kan het bedrijf stil liggen voordat je failliet gaat? Maatregelen treffen met betrekking tot preventie en risicobeheer helpt de risico’s te voorkomen en verkleinen.

Verzekeringscheck

Een voorzorgsmaatregel die je kunt nemen is de huidige verzekeringen laten controleren op beperkende clausules of voorwaarden. Daarnaast is het ook aan te raden om een taxatie te laten doen met garantie tegen onderverzekering. De adviseurs van evofenedex verzekeringen komen graag langs voor een vrijblijvende verzekeringscheck. Een geruststellend gevoel, zodat je als ondernemer weer verder kunt met andere zaken.

Bron: Rabobank/bedrijven