Transportbedrijven opgelet: zorg dat de chauffeurs tijdig hun vrachtwagenrijbewijs verlengen. Gezien de problemen bij het CBR met de tijdige verwerking van gezondheidsverklaringen, is het van belang dat chauffeurs ruim op tijd de verlenging van hun vrachtwagenrijbewijs regelen. Wanneer dit niet gebeurt, verloopt het rijbewijs en mag de chauffeur zijn werk niet meer uitvoeren. Ook kunnen sommige verzekeraars geen dekking bieden.

Verlenging van het vrachtwagenrijbewijs

Na vijf jaar verloopt het vrachtwagenrijbewijs. Vier maanden daarvoor stuurt het CBR een brief met daarin de mededeling dat de verlenging moet worden aangevraagd. Door de problemen bij het CBR is het aan te raden om gelijk in actie te komen. Daarom komt het regelmatig voor dat onze adviseurs transportbedrijven bezoeken waarbij een chauffeur niet op tijd zijn chauffeursrijbewijs heeft verlengd. Waardoor de chauffeur nu zonder geldig rijbewijs zit. Het is raadzaam om de verloopdatum van de rijbewijzen van de chauffeurs te bewaken en daar tijdig actie op te ondernemen. Zo wordt het risico dat een chauffeur niet meer inzetbaar is door een verlopen rijbewijs beperkt.

Bij het bezoeken van een medisch specialist na de medische keuring, moet er rekening gehouden worden met een langere verwerking van de Gezondheidsverklaring. Wanneer een chauffeur verwacht een medisch specialist te bezoeken, is het advies om zes maanden van te voren de procedure in gang te zetten.

De gevolgen van het niet tijdig aanvragen

Het niet tijdig laten verlengen van het vrachtwagenrijbewijs kan er voor zorgen dat het rijbewijs verloopt. Waardoor de chauffeur niet meer zijn werk mag uitvoeren. Daarnaast geven verschillende verzekeraars aan dat zij geen dekking willen bieden wanneer het rijbewijs is verlopen.

Nog geen voertuigenverzekering voor jouw vrachtwagen? Bekijk onze evofenedex Voertuigenverzekering. Deze verzekering beperkt de nadelige gevolgen van schade en helpt je snel weer op weg.